Reflexions sobre #eleccionsbdn

Distribució regidors ple municipal 2011-2013

Distribució regidors ple municipal 2011-2013, Línia Badalona

Les eleccions locals deixen a Badalona una polarització que a més complica les possibles aliances. El Partit Popular guanya 10.000 vots més que el 2007 i assoleix els 11 regidors. El PSC millora resultats respecte fa quatre anys i manté els 9 regidors. Les dues forces que formaven juntament el Govern municipal amb el PSC paguen el pacte: CiU perd un regidor (passant de 5 a 4) i ERC es queda sense l’únic regidor (si s’hagués presentant en coalició amb les altres forces independentistes podria haver assolit els mateixos regidors que ICV-EUiA: 3, els eco-socialistes en perden 2 respecte el 2007). Per últim l’abstenció, amb gairebé el 50%.

En un Ple amb 27 regidors, l’arimètrica és complicada per donar estabilitat al nou Govern. En el cas que governi el Partit Popular amb minoria, 16 regidors de l’oposició li poden parar els peus i vigilar-lo d’aprop. Un govern PSC-CiU, pacte de perdedors, segurament comportarà un desgast encara més gran per a CiU i un PP a l’oposició podria créixer encara més (a part de la inestabilitat per absència de majoria i poques opcions de pacte, que passarien per ICV-EUiA). Un govern de tres contra un seria inestable i a més ICV-EUiA i CiU dubto que en aquests moments es puguin entendre en un govern de coalició.

Només si el PP governa en minoria evitem una victòria en majoria absoluta en 4 anys. “La lluna promesa”, com deien alguns en campanya, ha aportat gran quantitat de vots al PP especialment als barris del sud, que només es poden frenar amb un govern Popular que quedi en evidència havent-se d’ajustar a l’estat de dret i sense poder dur a terme les seves promeses. No obstant tinc els meus dubtes en que gruix dels votants del PP se’n adonin en 4 anys que no es poden expulsar ciutadans comunitaris o no es poden limitar les ajudes als que ells anomenen “de casa o vecinos de Badalona”.

D’altra banda serà interessant analitzar els transvasaments de vot i resultats per barri. Segurament podrem veure com hi hagut força vot “útil” cap al PSC procedent de CiU, ICV-EUiA i ERC i votants del PSC de barris on abans era hegemònic que passen a votar al PP (pel context de crisi econòmica i atur que afecta als barris).

Veurem com acaben els pactes postelectorals. La polarització amb un guanyador clar deixa un escenari més complicat que mai. Potser val la pena fer-nos la idea i que governi el més votat.

 • Carles

  Un detall. Si el PP governa en minoria, d’aquí a 4 anys podrà explicar que no ha fet el que volia perquè l’oposició no l’ha deixat. I ho podrà demostrar amb votacions al ple!

  No, no és tan fàcil :(

 • Anònim

  Parcialment d’acord, però especialment pels socis del govern de perdedors encara es fotran una hòstia més gran en quatre anys… I aconseguirem un ple bipartidista com el sistema de partits espanyol…

 • http://albertolumbreras.com Alberto Lumbreras

   Molt d’acord, Roger.